Gudstjenester i Tornby

Arrangementer

Fredagscafé

Nu åbner Fredagscafeen igen d. 29. september. Der er Fredagscafe i Sognegården den sidste fredag i måneden fra kl. 10.00-12.00 Kom og nyd din formiddagskaffe i skønt samvær med andre fra lokalområdet fra kl.10.00-12.00 (10,- kr. for rundstykke og kaffe).

Der er ikke noget fast program, men der vil være mulighed for at spille spil, synge, snakke, høre en god fortælling, tage sit håndarbejde med og ellers bare hygge sig i hinandens selskab.

Alle er meget velkomne

Gudstjenester på Havbakken

Vi mødes i ulige uger kl. 14.00 til eftermiddagskaffe. Gudstjenesten er kl. 14.30

18.januar: Eva Christophersen

1.februar: Eva Christophersen

15.februar: Sara Dommerby Toft 

1.marts: Sara Dommerby Toft

15. marts: Eva Christophersen

5.april: Sara Dommerby Toft

12.april: Eva Christophersen

Jeg kommer gerne forbi på besøg.

Man er altid velkommen til at ringe: 51670666 eller skrive: sdt@km.dk

Venlig hilsen Sara Dommerby Toft

Sang og Musik

KYNDELMISSE-MUSIKGUDSTJENESTE:

Torsdag den 1. februar kl. 19

Kyndelmisse har både kristne og folkelige rødder. På den ene side mindes man Marias renselse, på den anden side markerer man midvinter. Kyndelmisse er den danske oversættelse af det latinske ord for lysmesse Candelarum Missa: Candelarum betyder lys og missa betyder messe. I folkemunde kaldtes dagen førhen også for Kjørmes Knud. Kyndelmisse betyder altså lysmesse og markeres som dagen, hvor halvdelen af vinterhalvåret mellem den 1. november og den 1. maj er gået, nemlig den 2. februar. Ved musikgudstjenesten synger Tornby-Vidstrup kirkekor musik til årstiden og til lyset. Blandt andet bliver der mulighed for at høre Steen Steensen Blichers digt ”Det er hvidt herude”, som er et af de allermest kendte kyndelmissedigte. Korledelse, klaver og orgel: Anita Hyldgård Samsing. Sognepræst Sara Dommerby Toft.

 

SANGEFTERMIDDAG PÅ HAVBAKKEN:

Torsdag den 8. februar kl. 15

Hanne Sørensen synger for, og Freddy Samsing sidder ved klaveret ved denne sangeftermiddag, hvor der synges sange fra højskolesangbogen. Alle – også folk udefra – er hjerteligt velkomne.

 

VINTERKONCERT I TORNBY-VIDSTRUP SOGNEGÅRD

Søndag den 18. februar kl. 16

Ved denne vinterkoncert sætter pianist Anita Hyldgård Samsing sig til flyglet i Sognegården, og spiller musik af Ludvig van Beethoven og Peter Tschaikowsky.

 

Koncerten indledes med en af Beethovens helt store klaversonater, nemlig ”Waldstein-sonaten”, opus 21 i C-dur. Den er en af de tre mest bemærkelsesværdige klaversonater fra komponistens midterste periode – de andre to er ”Appassionata” og ”Les Adieux”.

 

Waldstein-sonaten blev færdigkomponeret i sommeren 1804, den overgik Beethovens tidligere klaversonater, og var et nøgleværk som indledning til Beethovens ”Heroiske periode”, der varede fra 1803 til 1812. Waldstein-sonaten satte nye standarder for klaverkompositioner på den store skala. Sonaten er tilegnet Grev Ferdinand Ernst Gabriel von Waldstein fra Wien, som var Beethovens velgører. I Italien er sonaten også kendt under navnet ”The Dawn” (morgengry) fordi de indledende akkorder i 3. satsen skaber billedet af lyset, der bryder igennem ved daggry. Men sonaten begynder heroisk med gentagne, insisterende akkorder, som umiddelbart fænger og trækker tilhøreren ind i musikken.

Waldstein-sonaten betragtes som en af Beethovens største og teknisk mest krævende klaversonater, og er den klaversonate, som kommer tættest på at være en klaverkoncert uden orkester.

 

13 år efter Beethovens død, i 1827, blev Peter Tschaikowsky født i Rusland i 1840. Begge komponister levede isolerede og ensomt i lange perioder – Beethoven bl.a. pga. sin døvhed – og også Tschaikowsky var en meget indelukket mand. Han blev kaldt ”Den dystre russer” og fandt aldrig rigtigt ro – lige meget hvor han rejste hen. Men ligeså indelukket han var som menneske – ligeså sprudlende og udadvendt kan hans musik være. Tschaikowsky var den første russiske komponist, hvis musik gjorde et vedvarende internationalt indtryk. Dette indtryk forstærkedes af hans optrædender som dirigent i Europa og USA. Som romantisk komponist skrev Tschaikowsky en lang række udsøgte klaverværker. Mange af dem har vundet stor popularitet – således også den suite på 12 satser, som Anita Hyldgård Samsing spiller ved koncerten i Sognegården. Suiten kaldes ”Årstiderne” – undertiden ”Månederne” – idet der er en sats til hver måned. Årstiderne blev komponerede i 1876, og har, udover månedsnavnet, undertitler som ”Ved kaminen” – ”Karneval” – ”Lærkens sang” osv. Den russiske komponist og klavervirtuos Sergej Rachmaninov spillede ofte satserne enkeltvis som ekstranumre ved sine koncerter. Men ved eftermiddagens koncert i Tornby-Vidstrup Sognegård skal vi høre værket i sin helhed. ”De 12 stykker er som et klingende billede af årstidernes skiften og livet på landet i det gamle Rusland, vel at mærke i de relativt velstillede kredse. Tschaikowsky kendte dette miljø ud og ind, og hans tonemalerier af det er fulde af ømhed og vemod.”

 

SANGAFTEN I SOGNEGÅRDEN:

Torsdag den 8. marts kl. 19

Hanne Sørensen og Anita Hyldgård Samsing synger og spiller ved denne sangaften i Tornby-Vidstrup Sognegård, hvor der bliver sunget sange fra højskolesangbogen – blandt andet til forårets komme.  

 

MUSIKGUDSTJENESTE TIL MARIA BEBUDELSE OG PÅSKEN:

Søndag den 18. marts kl. 16

Som optakt til påsken holdes denne musikgudstjeneste med Tornby-Vidstrup kirkekor, organist og korleder Anita Hyldgård Samsing og sognepræst Sara Dommerby Toft. 

Højskoleaftener

Kunsthistorie og kristendom (/Kors og kunst)

Første gang er 15. februar, hvor Sara Dommerby Toft (altså jeres præst) holder et billedforedrag, hvor krucifiksets historie gennemgås fra de tidligste kristne menigheder frem til i dag. Til at begynde med var krucifikserne billeder af den sejrende Kristus (man kender det fra Jellingestenen), men efter hånden blev Kristus-figurerne mere og mere lidende og blodige. Foredraget handler om hvad det betyder for vores gudsbillede, at vi møder Gud som enten en sejrende konge eller som et lidende menneske på et kors.

Arkæologi og historie

Andet foredrag er 15. marts, hvor vi får besøg af arkæolog og leder af arkæologisk afdeling på Vendyssel Historiske Museum, Morten Larsen. Han kommer og fortæller om hvad man har fundet i Tornby og Vidstrup og tegner et billede af, hvordan vores sogne har set ud igennem historien. Denne aften holder vi i samarbejde med sognearkivet.

Mad & vin i bibelen

12.april kommer i øvrigt Poul Joachim Stender og fortæller om mad og vin i bibelen – med smagsprøver, men mere om dette i næste nummer af Vito.

Gudstjenester i Vidstrup